Porteføljeutvikling og jobbskifte

Nå er det lenge siden siste innlegg her på bloggen min. Det kommer ganske enkelt av at jeg har vært opptatt med flytting og jobbskifte. Jeg har dermed ikke hatt så mye tid til overs. Verken til blogging eller til å følge med på aksjeporteføljen min. Dessverre så kan man se av den lite hyggelige utviklingen av porteføljen min de siste par mnd at jeg ikke har fulgt med så altfor mye. Porteføljen har dessverre krympet med mange titalls tusen kroner den siste halvannen mnd.

Det er i hovedsak negativ utvikling i Golden Ocean som har bidratt til nedturen i avkastingen på porteføljen min. Aksjen har sunket fra 77 kroner til ca 53 kroner per aksje de siste ukene. Det er klart det merkes godt i porteføljen min, da jeg har aksjen som en av mine to største investeringer. Men også Standard Drilling og Prosafe har hatt negativ utvikling de siste mnd, og dermed forsterket nedturen i porteføljen. Dog skal jeg ikke svartmale alt, da porteføljen min fremdeles kan vise til solid avkastning siden i fjor høst.

Så hva har jeg lært av den siste tids utvikling?

Det er klart at det har vært kjedelig å se at den bunnsolide avkastningen jeg hadde rundt påsketider i år har krympet i hurtig tempo de seneste uker. Trøsten får være at jeg har lært viktigheten av «stopp-loss» funksjonen ved aksjeinvesteringer. Dette er en funksjon som kort fortalt hjelper investorer å unngå store tap ved investering i enkeltaksjer. Måten man gjør dette på er at man bestemmer seg for en nedre verdi på aksjen hvor man ikke lengre ønsker å beholde aksjeposten hvis verdien av aksjen synker under denne verdien. Videre legger man inn en melding hos megleren sin som gjør at aksjen automatisk selges med en gang aksjen går under denne forutbestemte verdien. Hadde jeg gjort dette i Standard Drilling, Prosafe og Golden Ocean – ja, så hadde jeg sluppet å se den elendige utviklingen de seneste uker.

Jobbskifte

Selv om avkastningen ikke har utviklet som jeg har håpet på den siste tiden, så legger jeg meg ikke ned og depper av den grunn. Jeg har nemlig akkurat vært gjennom både jobb- og miljøskifte. For ca en mnd siden flyttet jeg til Bodø og startet som teknisk rådgiver i en bank. Det å få jobbe med tekniske oppgaver i banksektoren har så langt vært utrolig spennende. Kolleger og arbeidsmiljø er fantastisk. Det første jeg gjorde i den nye jobben var å reise til Italia med bankens Bodø avdeling. 3-retters middager med kolleger, 3-retter lunsj i regi av det norske konsulatet i Bologna, dagstur til Firenze, guidet tur til Modena – en perfekt måte å bli kjent med nye og hyggelige kolleger. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Endring i porteføljen

Selv om jeg ikke har hatt så mye tid til å følge markedet tett de siste par mnd, så har jeg rukket og gjøre et par endringer i porteføljen siden forrige innlegg. Jeg har solgt Panoro Energy og BW Offshore – begge med fortjeneste. Disse pengene brukte jeg til å investere i Havila Shipping. Havila Shipping har nettopp vært gjennom en omfattende restrukturering, og selskapet foretok store nedskrivninger i forbindelse med restruktureringen. Dermed håper jeg at  den store nedside risikoen er tatt bort, og kanskje kan oppsiden være hyggelig. Men Havila Shipping opererer innenfor offshore supply, og investeringen kan dermed ikke beskrives som annet enn risikofylt.